Ört- och baconfyllda potatishalvor
2012-10-24 @ 20:00:00
Kvällens middag blev, som sagt, fläskytterfilé med ört- och vitlöksfyllda potatishalvor.
Potatishalvorna tar lite tid att göra, men det är sååå värt det!
6 portioner
Ingredienser:
6 st bakpotatisar
1 dl mjölk
200 gr lätt färskost, t.ex philadelphia
1 riven vitlöksklyfta (om man älskar vitlök som jag kan man ta 2-3 st)
3 msk hackad gräslök, det funkar bra med frusen
1 paket bacon
svartpeppar efter tycke och smak
1 dl riven, lagrad ost t.ex prästost eller cheddar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj och skrubba potatisarna lite försiktigt och nagga skalet med en sticka.
3. Lägg potatisarna på ett galler (jag brukar även ha en folieklädd långpanna under, för att slippa skrubba bort om det kommer vätska i botten) i ugnen och baka tills de är mjuka rakt igenom och skalet är hårt (ca.40 min-1 tim). Låt potatisarna svalna lite inför nästa moment.
4. Dela potatisarna på hälften (på längden) och gröp ur dem. Var försiktig så att skalet inte går sönder, för dom ska sparas och sedan fyllas igen. Lägg potatismoset i en skål, tillsätt mjölken och blanda ihop till en jämn smet. Blanda sedan ner färskost, vitlök och gräslök.
5. Klipp baconet i bitar och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper, eller tillsätt det direkt ner i potatisröran (beroende på hur rädd du är för fett. Mycket smak sitter trots allt i fettet) Blanda runt och tillsätt svartpeppar efter behag.
6. Portionera upp moset i potatisskalen, sätt dom i en ugnsfast form och strö över den rivna osten.
Sätt in dem i ugnen igen och grädda tills osten fått färg. (ca. 10 min)

Kommentarer
Postat av: Anneli
Snygg tallrik ;)
Svar:
Julia