Internationella fibromyalgidagen

2015-05-12 @ 18:58:00
Idag vill jag passa på att uppmärksamma den internationella fibromyalgidagen.
Fibromyalgi, sjukdomen som inte syns utanpå och som därför är svår för många att förstå för de som inte lider av den.
Själv har jag lidit av kronisk smärta i över 2,5 år, dock så minns jag inte när jag var helt smärtfri senast. Jag har haft problem med min rygg minst sedan jag var 17 år gammal, så värken har funnits mycket längre än i 2,5 år.
I januari i år fick jag min diagnos och jag fick äntligen ett bevis på att jag inte inbillat mig. Att det faktiskt fanns en anledning till varför jag haft ont i kroppen så länge, en anledning till varför jag inte orkar vara lika aktiv som många andra, en anledning till att jag inte alltid orkar vara social.
 
Att få diagnosen var först och främst en lättnad, men även en stor sorg att få veta att detta är något jag måste tvingas leva med resten av livet.
Jag har vid det här laget försökt lära mig att leva med smärtan och det som är värst är den enorma tröttheten som man får av att alltid ha ont i kroppen. Det är svårt att kunna acceptera att man inte kan hålla samma tempo som tidigare och saker som man tidigare kunnat göra under samma dag, måste man dela upp under flera dagar för att inte få mer värk i kroppen och bli ännu tröttare. När sjukdomen hamnar i ett skov känns det som att man går omkring i en dimma och har, utöver värken och tröttheten, svårt att fokusera och komma ihåg saker.
Det är just därför jag tvingats ta studieuppehåll och blivit sjukskriven, för att stressen blivit för stor och kroppen helt enkelt inte orkade hålla samma tempo längre.
 
Text hämtad från fibromyalgi.se:
"Fibromyalgi (FM) är ett kroniskt smärttillstånd som kännetecknas av långvarig och utbredd generell smärta och ömhet, sömnstörningar och trötthet. Smärtan känns framförallt i musklerna, men även ledsmärta förekommer.
Intensiv och långvarig smärta är en stressfaktor och stressrelaterade symptom som t.ex. huvudvärk och magbesvär är därför vanliga hos patienter med fibromyalgi. Smärtan påverkar även sömnen och dålig sömn leder till ännu mer smärta och ännu mer stress, vilket i sin tur ger ytterligare försämrad sömn. Slutresultatet blir en onormal trötthet. 

Muskelsmärtan påverkar motoriken och gör det svårt att röra kroppen obehindrat. Ofta klarar man inte längre av att uträtta vissa saker, som t.ex. att springa, gå i trapport eller lyfta tunga saker. Många med fibromyalgi lider även av stela muskler (framför allt på morgonen).
Domningar, stickningar och sveda (parestesi )förekommer hos mer än hälften av patienterna, utan att de har någon nervskada."

Detta är bara ett axplock av de symptom som finns när man lider av fibromyalgi och för den som är nyfiken eller kanske känner igen sig i dessa symptom kan läsa mer på fibromyalgi.se.
 
Jag vill med detta inlägg försöka förklara hur det är att leva med sjukdomen som inte syns utanpå. Att ni nästa gång ni möter någon som berättar att den lever med kronisk värk visar empati och inte dömer.
 
Till alla er där ute med kronisk smärta: Kämpa på! Det är okej att inte alltid vara på topp. Vi gör så gott vi kan och det räcker gott och väl. Det är inte hela världen om inte allt hinns med idag. Det är en dag imorgon också♥
 
Och som någon sa: "Att säga att man inte får klaga för att vissa har det sämre, är som att säga att man inte kan vara lycklig för att vissa har det bättre!"
 
Styrkekramar♥

________________________________________________

Fibromyalgidagen till ära ska man bära något lila, så här kommer en favorit i repris. En lila sotning♥


Kommentarer
Postat av: Lackert

Super snygg lila sminkning :) Jag har fibro och vet vilket helvete det i bland kan vara, jobbigt att andra har svårt att förstå det med eftersom att det inte är något synligt man kan visa

Svar: Tack snälla! Ja, det är verkligen inte lätt. Det hjälper när man vet att man inte är ensam och att det finns folk som förstår även om det inte känns så ibland <3
Julias skönhetsblogg

2015-05-17 @ 17:01:39 / URL: http://lackert.blogspot.se/
Postat av: Ida K

Vad fin den där skuggan är mot din ögonfärg!

Svar: Tack snälla! :)
Julias skönhetsblogg

2015-05-30 @ 13:17:01 / URL: http://spindelsven.wordpress.com
Postat av: emma

ååh ditt hår!

Svar: Tack söta du! Kika gärna in på min Youtube-kanal om du vill! Är där jag är aktiv nu, istället för bloggen. Finns en länk i mitt senaste blogginlägg :) xx
Julias skönhetsblogg

2015-10-06 @ 20:13:35 / URL: http://merakibeauty.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo